Prinsjesdag 2019: dit kunnen we verwachten

Vandaag is het Prinsjesdag. De plannen voor het komende jaar worden bekend gemaakt. Dutch Days blikt alvast vooruit op wat we kunnen verwachten.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Dit jaar is de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen. Deze nieuwe wet zal in werking treden op 1 januari 2020. Met deze wet wordt onder andere flexibel personeel duurder dan nu het geval is. Dit heeft gevolgen voor de gehele flexbranche. Aangezien de behoefte aan flexibel personeel niet verdwijnt is de kans groot dat er een verschuiving in de vraag plaatsvindt van payroll naar uitzenders en/of zzp’ers. Dit zijn de maatregelen uit de WAB:

  • Minder strenge voorwaarden voor ontslag van werknemers met een vast contract.
  • Uitzendkracht heeft recht op transitievergoeding vanaf eerste werkdag
  • Verruiming ketenregeling (3 contracten in 3 jaar)
  • Oproepkracht alleen verplicht om te komen werken wanneer minimaal 4 dagen van tevoren wordt opgeroepen.
  • Lagere WW-premie voor werkgever bij vast dienstverband

Roerige tijden voor de uitzendbranche

We staan momenteel voor een aantal grote uitdagingen. Allereerst is daar de krappe arbeidsmarkt die voorlopig aanhoudt. Om aan de vraag van onze klanten te kunnen blijven voldoen moeten we zelf met oplossingen blijven komen. Creativiteit in ons recruitmentprocessen en het opleiden en ontwikkelen van onze uitzendkrachten neemt een centrale rol hierin.

Daarnaast kan winst worden behaald door uitzendkrachten te stimuleren meer uren per week of een langere periode als uitzendkracht te werken. Verder heeft de sector en wij te maken met concurrentie van online platformen. Om concurrerend te blijven zullen we moeten blijven investeren in digitalisering.

Doorstroom uitzendkrachten naar contract bij inlener neemt toe

Het aantal uitzendkrachten binnen Dutch Days dat doorstroomt naar een vast contract bij de inlener is afgelopen jaar wederom toegenomen. 25% van onze uitzendkrachten met een tijdelijk contract in 2018 had een vast contract bij de inlener in 2019.

Geharmoniseerde CAO Uitzendkrachten

In één van onze eerdere blogs hebben wij al aangegeven dat de Algemene Bond Uitzendkrachten (ABU) en Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU vanaf 30 december 2019 een nieuwe en volledig geharmoniseerde cao’s voor alle 850.000 uitzendkrachten in Nederland heeft. De ABU bereikte samen met NBBU, FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV een onderhandelingsresultaat. De nieuwe cao’s zorgen voor een gelijk speelveld en zijn sterk vereenvoudigd. Uitzendkrachten krijgen een betere rechtspositie, meer werkzekerheid en begeleiding om duurzaam inzetbaar te blijven.

Lees ook

Werkgevers: dit is het geheim van tevreden werknemers
Werkgevers: dit is het geheim van tevreden werknemers

Elk bedrijf is gebaat bij medewerkers die goed in hun vel zitten. DutchDays heeft de manier gevonden om vacatures succesvol in te kunnen vullen: kandidaten een goede balans in werk en leven bieden.

Wat te doen tegen het personeelsverloop binnen de metaal- & installatietechniek
Wat te doen tegen het personeelsverloop binnen de metaal- & installatietechniek

Om de oorzaak te onderzoeken van het personeelsverloop binnen de metaal- en installatietechniek is Dutch Days een marktonderzoek gestart.

ABU en NBBU gaan samen
ABU en NBBU gaan samen

De 2 grootste landelijke CAO's voor de uitzendbranche zijn samen tot een nieuw cao akkoord gekomen. Lees hier snel het verhaal verder.