Geharmoniseerde CAO

Algemene Bond Uitzendkrachten (ABU) en  Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) hebben vanaf 30 december 2019 nieuwe en volledig geharmoniseerde cao’s voor alle 850.000 uitzendkrachten in Nederland. De ABU bereikte samen met NBBU, FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV een onderhandelingsresultaat. De nieuwe cao’s zorgen voor een gelijk speelveld en zijn sterk vereenvoudigd. Uitzendkrachten krijgen een betere rechtspositie, meer werkzekerheid en begeleiding om duurzaam inzetbaar te blijven.

Gelijk loon voor gelijk werk

In de nieuwe cao’s is de inlenersbeloning verbeterd. Uitzendkrachten krijgen toeslagen voor fysiek en zwaar werk en vergoeding van reisuren als dat bij de inlener ook zo is. Verder zijn er afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat uitzendkrachten hun werkervaring sneller kunnen verzilveren en komen er betere garanties op inkomenszekerheid bij het wegvallen van uitzendwerk.

Meer werkzekerheid: snellere opbouw rechten

Een grote verandering is dat uitzendkrachten door de nieuwe cao’s sneller rechten opbouwen in de verschillende fases van het uitzenden. Dat kan bijvoorbeeld als de uitzendkracht via een andere uitzender bij dezelfde opdrachtgever aan de slag gaat. Repeterende dag- en weekcontracten zijn straks niet meer mogelijk.

Bevorderen duurzame inzetbaarheid

De nieuwe cao’s voorzien in meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid. De scholingsbestedingsverplichting is omgezet naar een bestedingsverplichting voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.

Pensioen

Werkgevers en vakbonden willen nog dit jaar afspraken maken over een nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten. Daartoe loopt op dit moment een onderzoek samen met pensioenuitvoerder StiPP naar de effecten van het verkorten van de wachttijd.

Looptijd

De leden van de ABU hebben inmiddels ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Andere partijen raadplegen hun leden de komende weken. De nieuwe cao krijgt een looptijd van 30 december 2019 tot 1 juni 2021. Per 1 september a.s. wordt in de huidige cao al een aantal aanpassingen doorgevoerd.

Lees ook

Zo maak je van je tussenjaar een succes!
Zo maak je van je tussenjaar een succes!

In september 2018 is onze (oud) uitzendkracht Jochem Sprenger zijn tussenjaar begonnen bij van der Horst Aanhangwagens via Dutch Days! Nu een jaar later, gaat hij doorstuderen in de luchtvaart(vliegtuig)techniek! Lees het verhaal hier.

Het verhaal van…Christel van der Stouw
Het verhaal van…Christel van der Stouw

In de serie ‘het verhaal van…’ delen we het verhaal van een Happy Worker uit de Axxent Groep. Het zijn de verhalen van onze mensen die ons inspireren om iedere dag weer de juiste match te vinden tussen persoon en werk. In deze blog delen we het verhaal van stafmedewerker Christel, marketeer van de Axxent Groep.

Mijn stage bij Axxent
Mijn stage bij Axxent

Afgelopen 20 weken heeft David Bleijenberg stage gelopen bij onze vestiging in Elspeet. Een vreemde tijd vanwege alle beperkingen die Corona met zich mee heeft gebracht. Toch was het zeker van waarde voor beide partijen.