Wat is werkgeluk?

Het creëren van werkgeluk is onze reden van bestaan. Waarom? Heel simpel: werkgeluk draagt bij aan positieve resultaten thuis en op het werk. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van! Wat betekent werkgeluk nu eigenlijk in de praktijk. We vertellen je in deze blog over het wat, hoe en waarom.

Waarom werkgeluk zo belangrijk is

Naar je werk met lood in je schoenen is duidelijk het omgekeerde van werkgeluk. Je ziet dat aan iemands gedrag en houding. Dat heeft effect op hoe iemand zich thuis en op het werk voelt en daarmee ook op de directe omgeving. Te lang ongelukkig zijn zorgt voor veel stress en dat leidt uiteindelijk tot ziekte en depressie. Dat kan gelukkig anders.

Werkgeluk draagt bij aan een goede sfeer op de werkvloer. Werknemers zijn meer bereid om samen met collega’s de kwaliteit van het werk te verbeteren. Tevreden mensen dragen een mooie glimlach en dat werkt aanstekelijk. Én minstens zo belangrijk: Happy Workers zijn ook een stuk gezelliger bij familie en vrienden thuis. Het is duidelijk, we willen werkgeluk.

Werkgeluk, wat is het?

Een prima salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Hartstikke mooi, het draagt bij aan geluk, maar er is meer. Werkgeluk is uit te drukken in het feit of je plezier in je werk hebt. Dat plezier/geluk wordt bepaald door een paar elementen:

  • Werkomgeving: een positieve cultuur, aandacht en erkenning, samenwerking met anderen.
  • Doorgroeien en/of persoonlijke ontwikkeling: mogen leren tijdens werk, fouten maken en aansporen om samen iedere dag beter te worden.
  • Vertrouwen in leidinggevenden: de mensen die het bedrijf besturen, de dagelijkse manier van met elkaar omgaan en samen naar realistische doelen toewerken.
  • De werkplek zelf: de hygiëne, de juiste materialen en ondersteunende gereedschappen en (veiligheids)middelen.
  • Betekenisvol werk: weten waar je het werk voor doet, het grotere plaatje begrijpen en daardoor trots kunnen zijn op het werk.

Werkgeluk is een optelling van alle hierboven genoemde elementen. Werkgeluk bereiken lukt je daarom nooit alleen. Daar heb je werkgever, collega’s en jezelf voor nodig.

Jouw werkgeluk verbeteren

Een betere wereld begint bij jezelf. Door ongeluk op te kroppen zet je geen verandering in gang. Praat er eens over met je leidinggevende of zet het op de agenda van een werkoverleg.


Happy Workers werken bij Axxent

Bij Axxent geloven we in Good Work, Good Life. Werk en privé moeten in balans zijn. Aandacht voor iedere werknemer is belangrijk.


“Hoe fijn is het om de hele sollicitatieprocedure over te laten aan een recruiter van Axxent. Iemand die voor je gaat, die naar jou luistert en voor je op zoek gaat. En mocht het onverhoopt toch niet klikken, geen nood we zoeken net zo lang door tot jij je plek hebt gevonden en een Happy Worker bent. Wij houden van één contactpersoon waar je altijd bij terecht kunt, iemand die je ook stimuleert om je te ontwikkelen. Dus geen nummer, maar een van “ons”.
Ingrid Stuyver – Teamleider Backoffice.

Werkgeluk als je gezondheid het even af laat weten

Som heb je de pech dat ziekte je beperkt in je werkzaamheden. Ook in deze situaties is het belangrijk het positieve te benoemen. Daarom blijven we bij Axxent ook in zo’n periode kijken naar werkgeluk. Verzuimcoördinator Henk Drost begeleidt deze trajecten zorgvuldig.


“In mijn rol als verzuimcoördinator betekent werkgeluk dat na een periode van verzuim, zowel de werknemer en wij als werkgever kunnen terugkijken op een goed verlopen traject tijdens dit verzuim. Het traject is variërend, maar het is belangrijk om dit gezamenlijk te volgen. Samen gaan wij voor het doel: goede terugkeer op de arbeidsmarkt!”
Henk Drost - verzuimcoördinator


Wat ga jij doen om jouw werkgeluk te verbeteren?

Denk je na het lezen van deze blog, ik wil werken aan mijn eigen werkgeluk? Start dan met een gesprek bij je huidige werkgever of praat er eens over met je familie en vrienden. Wat ligt er in jouw macht om de situatie te verbeteren? Welke stappen zet je hiervoor vanaf morgen? Vrijblijvend komen praten bij Axxent kan natuurlijk ook. Bij Axxent zoeken we de werkervaring van je leven. Praten kan altijd!

Lees ook

Roparun 2023
Roparun 2023

We zijn trots op mensen die zich inzetten voor het Good Work Good Life principe!

Tijd voor nieuwe avonturen met nog véél meer gelukkige werkuren!
Tijd voor nieuwe avonturen met nog véél meer gelukkige werkuren!

Axxent en DutchDays Wezep verhuizen in de tweede helft van dit jaar naar een nieuw pand. Je leest er alles over in dit blogbericht.

Open huis Inclusief Groep
Open huis Inclusief Groep

Woensdag 22 juni en vrijdag 24 juni waren wij als partner van de Inclusief Groep aanwezig bij de open huis dagen in Ermelo en Nunspeet. Happy Workers creëren is ons uitgangspunt, ook als dat wat meer inzet vanuit onze kant vraagt. We kijken terug op twee mooie dagen.